Hm... Neuron ARTIFICIAL!!!
asta-i legătura.
"Un neuron ionic artificial pentru amintirile electronice de mâine
18.08.2021
Electronica inspirată de creier face obiectul unor cercetări intense. Oamenii de știință de la CNRS și Ecole Normale Supérieure - PSL au teoretizat cum să dezvolte neuroni artificiali folosind, ca celule nervoase, ioni pentru a transporta informațiile.
Lucrările lor, publicate în
Science la 6 august 2021, raportează că dispozitivele realizate dintr-un singur strat de apă care transportă ioni în nanosliturile de grafen au aceeași capacitate de transmisie ca un neuron.
Cu un consum de energie echivalent cu două banane pe zi, creierul uman poate îndeplini multe sarcini complexe.
Eficiența sa energetică ridicată depinde în special de unitatea sa de bază, neuronul, care are o membrană cu pori nanometrici numiți canale ionice, care se deschid și se închid în funcție de stimulii primiți.
Fluxurile de ioni rezultate creează un curent electric responsabil pentru emisia potențialelor de acțiune, semnale care permit neuronilor să comunice între ei.
Inteligența artificială poate îndeplini toate aceste sarcini, dar numai cu prețul consumului de energie de zeci de mii de ori cel al creierului uman.
Așadar, întreaga provocare de cercetare de astăzi este de a proiecta sisteme electronice la fel de eficiente din punct de vedere energetic ca și creierul uman, de exemplu, folosind ioni, nu electroni, pentru a transporta informațiile.
Pentru aceasta, nanofluidica, studiul modului în care fluidele se comportă în canale mai mici de 100 nanometri, oferă multe perspective.
Într-un nou studiu, o echipă de la ENS Laboratoire de Physique (CNRS / ENS-PSL / Sorbonne Université / Université de Paris) arată cum să construiască un prototip de neuron artificial format din fante de grafen extrem de subțiri care conțin un singur strat de molecule de apă .
Oamenii de știință au arătat că, sub efectul unui câmp electric, ionii din acest strat de apă se adună în clustere alungite și dezvoltă o proprietate cunoscută sub numele de efect memristor: aceste clustere rețin unii dintre stimulii care au fost primiți în trecut.
Pentru a repeta comparația cu creierul, fantele de grafen reproduc canalele ionice, grupurile și fluxurile de ioni.
Și, folosind instrumente teoretice și digitale, oamenii de știință au arătat cum să asambleze aceste clustere pentru a reproduce mecanismul fizic de emisie a potențialelor de acțiune și, astfel, transmiterea informațiilor.
Această lucrare teoretică continuă experimental în cadrul echipei franceze, în colaborare cu oameni de știință de la Universitatea din Manchester (Marea Britanie).
Scopul este acum de a demonstra experimental că astfel de sisteme pot implementa algoritmi de învățare simpli care pot servi drept bază pentru amintirile electronice de mâine.
www.compamed-tradefair.com/en/Articles/A..._electronic_memories .... "
Și cum mai toată lumea e cu device-u' la purtător.... prin radio/magneto-frecvență ( zic io că merg termenii) ... roboți umani.
......
Păreri?!
PS
Pentru cine mai dorește să citească și altceva despre diverse
www.laquintacolumna.net/
informativ