E=mc²

acum 5 ani 3 luni - acum 5 ani 3 luni #19 de Nick
Replied by Nick on topic E=mc²
Să mai scriem despre Einstein...

"Relativitatea
Teoria Relativitatii apartine fizicianului Albert Einstein. La inceput a existat sub forma a 2 teorii: Teoria Speciala a Relativitatii a aparut in 1905 si afirma ca viteza de "curgere” a timpului nu este aceeasi in tot Universul – depinde de observator (adica e relativa). Unii oameni percep "curgerea” timpului altfel decat alti oameni. De exemplu, pe masura ce imbatranim, procesam mai putine informatii pe secunda despre mediul inconjurator, de aceea percepem trecerea timpului ca fiind mai rapida.
Dar teoria lui Einstein merge si mai departe. Relativitatea timpului nu e cauzata de varsta noastra, e cauzata de viteza miscarii prin spatiu. Cu cat mergem mai repede prin spatiu, cu atat mai incet ne deplasam prin timp. Teoria relativitatii ne cere sa vedem spatiul si timpul, nu ca entitati separate, ci sub forma unui concept numit spatiu-timp. Timpul devine cea de a 4 dimensiune ce se adauga la celelalte 3 dimensiuni ale spatiului cu care suntem obisnuiti (inaltime, latime si lungime). Aceasta reprezentare a timpului este cruciala pentru intelegerea celorlalte teorii despre natura timpului,
Oamenii poseda o retina bidimensionala, ceea ce inseamna ca vedem doar in 2 dimensiuni. Perceperea celei de a 3-a dimensiuni e rezultatul perspectivei si a vederii noastre binoculare. Daca am fi avut retine tridimensionale, am fi fost capabili sa percepem simultan toate laturile unei camere – peretii, podeaua si tavanul in acelasi timp!
Din acest motiv e foarte greu, daca nu chiar imposibil, pentru un om sa vizualizeze cea de a 4-a dimensiune.
Pentru a depasi aceasta piedica, este bine sa folosim analogii, ce contin un numar mic de dimensiuni, atunci cand vorbim de mai mult de 3 dimensiuni, chiar si atunci cand timpul e una din ele. In acest caz sa ne imaginam ca Universul are o forma cuboidala, iar oamenii sunt bidimensionali si au retine unidimensionale. Sa ne imaginam ca dimensiunile spatiale sunt latimea si inaltimea unei sectiuni de cuboid, iar oamenii se pot deplasa in sus, in jos, in stanga si in dreapta. Sa ne imaginam ca adancimea cuboidului e timpul.
Sa ne imaginam acum ca un om bidimensional se afla la jumatatea inaltimii cubului. El incepe sa se deplaseze in sus (prin spatiu, nu prin timp) pana ce va ajunge la marginea cuboidului. Acuma el se va deplasa in jos, dar in acelasi timp se va misca si inainte prin timp. De data aceasta va dura mai mult sa ajunga in locul de unde a plecat deoarece el nu mai are o ruta directa – se deplaseaza si prin timp.
Dupa cum se vede deplasarea prin timp, incetineste deplasarea prin spatiu. Acelasi lucru e valabil si invers. Daca se mentine o pozitie fixa in spatiu si deplasarea se face doar prin timp, va dura mai putin pana la atingerea unui moment anume din timp decat atunci cand miscarea se executa in spatiu si timp. Deci miscare in spatiu iti incetineste miscarea in timp. Asta ne spune relativitatea despre timp. Dar procentajul de incetinire a timpului, in timpul miscarii prin spatiu, este foarte mic in timpul situatiilor cotidiene. Pentru a observa o diferenta notabila, e necesara o deplasare in spatiu cu o viteza egala sau cat mai apropiata de cea a luminii.
Relativitatea a fost demonstrata. Au fost puse ceasuri atomice in avioane ce se deplasau cu viteze mari. La sfarsitul zborului, ceasurile atomice au fost comparate cu cele de la sol. Au fost gasite mici diferente ce fusesera prevazute exact de ecuatiile matematice a relativitatii."

Un fragment de aici
timpsispatiu.ucoz.ro/index/timp_si_spatiu_in_fizica/0-18


Coment

Un timp, simțeam că timpul a început să treacă foarte repede. De la un timp, îmi pare că timpul trece mai încet.

Einstein spune " Când petreci timpul cu o femeie frumoasă îți pare că a trecut o secundă "... Aproximativ expresia...


Nu zic că-mi petrec timpul cu ceva neplăcut, dar uite că simt că trece mai încet!
Ca în copilărie! :) Redevin copil! În suflet :heart: :angel:

Ce înseamnă? Mă mișc prin mai multe spații?! În același timp?!

Kiss!
Deseară " Geniul ",pe... geografic :cheer: :flower:

J.Un amestec de energii astrale și praf din stele.

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

acum 1 an 6 luni - acum 1 an 6 luni #20 de Nick
Replied by Nick on topic E=mc²
Einstein în urmă cu 100 de ani 

 


ro.m.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein


Azi aniversăm,având în vedere data oficială a nașterii, 141 de ani de la nașterea lui.
Io zic așa cum am mai zis. A fost în 13.
După care calendar e 13... Ăla care respectă harta dată de mine ?
PS
După calendarul gregorian ( nou). Ultimii nemți care au introdus calendarul gregorian au fost protestanții ( după religie)  la 1700.
deci cu mult înainte de a se fi născut Einstein. 


Și 
PS2 
Între 1900 și 2100 diferența de zile între cele două sisteme e de 13 zile. 

 

J.Un amestec de energii astrale și praf din stele.

Acest mesaj are o imagine atașament.
Te rugăm să te conectezi sau să te înregistrezi pentru a-l vedea.

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

acum 1 an 6 luni #21 de Nick
Replied by Nick on topic E=mc²
Pentru cine nu a văzut serialul dedicat, un link mai jos al unui fragment 
Enjoy! 
A nice SunDay! 

J.Un amestec de energii astrale și praf din stele.

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

acum 1 an 6 luni #22 de Nick
Replied by Nick on topic E=mc²
Ăăă!  
Ăsta ar fi începutul.... 


Mi-a trecut prin cap să văd o înregistrare video cu Einstein... Totodată, am început să-mi zic :" oare nu s-ar putea realiza o conexiune cu mintea lui? 

No! Încep a privi și asculta 
( cred că nu are importanță neapărat acest clip) 


și începe a mă lua o... energie de cap.... 

J.Un amestec de energii astrale și praf din stele.

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Timp creare pagină: 0.114 secunde
Motorizat de Forum Kunena