Luna


Luna se afla la o distanta de 384.400 km de Pamant. Pana acum cateva decenii oamenii nu i-au putut vedea decat o singura fata, deoarece ea parcurge complet o orbita exact in timpul in care efectueaza o rotatie completa in jurul axei sale, si anume in 27,32166 zile terestre. Neavand atmosfera, temperaturile variaza foarte mult, intre +130° C ziua si - 160° C noaptea.



Culoare verde
Metal argint
Piatră prețioasă smarald, perla
Domiciliu
Exaltare
Trigonocrație
Cădere
Exil

Cuvinte cheie

Mama, sotia, fetele, vaduvele, reginele, printesele, calatorii, pescarii, vanatorii, poporul, renumele, bogatia, fericirea, misiunile onorifice, progenitura numeroasa, casatoria buna, prietenia celor puternici si moartea linistita. O luna prost conditionata in horoscop va insemna petitoarea, amanta de joasa speta, bastarzii, ostilitatea populara, proasta reputatie, vagabondajul, calicia, sterilitatea, moartea prin inec sau in timpul unei calamitati.

Calități
Imaginatia, memoria, talentul lingvistic, aptitudinile literare, comerciale, diplomatice, turistice, putere de adaptare
Defecte
Inconstanta, capriciile, lenea, tabieturile

Generalități

In astrograma natala, Luna arata spre ce tipuri de energii va fi receptiv si sensibil nativul, iar de aici rezulta tipul de raspuns emotional imediat al nativului in diferite situati si stari. Pozitia Lunii arata ce fel de atitudini i-au fost impregnate unei fiinte in copilarie de catre familie si maniera in care experientele din primii ani ai vietii i-au "colorat" natura emotionala. De aceea, acest astru va demasca modul cel mai probabil in care nativul va reactiona la influentele exterioare si la actiunile celorlalti. Luna este importanta pentru a determina modul in care fiinta isi duce viata in cadrul familiei si peste tot unde cenzura constientului are valoare mica. Luna indica felul relatiei pe care o intretinem cu cei apropiati, aratand tipul de persoane pe care ni le dorim alaturi. In cazul barbatilor, pozitia Lunii in astrograma arata tipul femeii dorite, de care se poate simti atras. Proprietatile semnului pe care il ocupa Luna, devin parte integranta a personalitatii nativului. In sectorul corespondent al semnului pe care il ocupa Luna se rasfrange influenta ei maxima direct la nivel de instinct si viata interioara. Luna este corelata cu principiul matricei materne, receptive, plastice, materiale, de fecundatie, de gestatie, de reproducere si dezvoltare progresiva, simbolizand forta de vegetatie si fertilitate a naturii. In fiinta umana, Luna este puterea ce aduce aproape tot ceea ce este departe, atat de aproape incat devine natura proprie. Orice energie exterioara pe care Luna o receptioneaza devine traire si se transforma in senzatii si stari neintelese, misterioase ce apoi devin parte integranta din om, devin trecutul sau, care il sustin sau il limiteaza. Luna reprezinta ceea ce in termeni moderni se numeste subconstient. De asemenea, Luna arata atat locul cel mai receptiv al temei cat si zona cea mai sensibila a corpului nostru (tinand cont de asociatia dintre semnele zodiacale si diferitele zone ale corpului).

Tipologic

Lunarul este asemanator unui prunc dolofan, numai rotunjimi. Fata este lata, cu trasaturi foarte marcate, barbia tesita, obrajii dolofani, nasul mic si rotund. Tenul laptos si fara stralucire. Privirea, lipsita de vioiciune, este adesea ascunsa, ferita. Corpul este dilatat, abdomenul proeminent. Subiectul degaja o impresie de lentoare, pasivitate, indolenta, greoi. Pare absorbit in lumea lui interioara si foarte putin deschis spre exterior.

Psihologic

Luna dirijeaza ritmul si fixarea functiilor inconstiente sufletesti. Mai dirijeaza simtul formelor si al memoriei, precum si principiul maternitatii. Psihologia lunara este de interioritate, de pasivitate sau de reactivitate. Vorbind despre Luna, abordam polul instinctiv, primitiv al psihicului, acolo unde abunda inconstientul si visul. Lunarul are tendinta sa se inchida in sine, mai preocupat de imaginarul sau decat de lumea exterioara. Poate de asemeni sa traiasca si in trecut. O alta caracteristica a sa este marea lui instabilitate (caracter lunatic). Actioneaza mai ales prin reactii la stimulii exteriori si ii este greu sa anticipeze, sa prevada sau sa ia initiative.

puternică și bine aspectată
memorie, simtul formelor, mobilitate, spirit matern si dragostea de mama
puternică și prost aspectată
fixare inutila in materie, manie, ura de mama si un spirit exagerat de maternitate
slabă și prost aspectată
memorie slaba, lipsa simtului formelor, depresie, o lipsa de retinere, indiferenta pentru mama si un spirit absent al maternitatii

Sociologic

Luna intruchipeaza femeia, mama, posteritatea, familia, neamul, si in horoscopul barbatului, sotia. Din pozitia lunara in Zodiac, in Case si aspectele respective, se judeca participarea insului in sfera lui intima, casnica, familiala si eventual afectiva. Atitudinea si trairea in aceste domenii intodeauna vor fi indicate de Luna. Aspectarea proasta a acestui astru va arata de timpuriu o existenta zbuciumata in cercul familiei. Inegalitatea temperamentala va fi iarasi aratata de o Luna prost aspectata in horoscop. In cazul barbatului, destinul mamei se poate vedea foarte clar, precum si legatura sa cu elementul ereditar, matern. Mai tarziu, acest element ereditar se deplaseaza catre partenera de viata, vadind legaturile insului cu elementul feminin. La personalitatile puternice, care se vadesc ca atare in creatii de inalta fantezie si opere spirituale, Luna este foarte puternica si armonica in horoscop. O Luna prost aspectata, in rea situatie terestra (in casele cerului) si cereasca (in semnul zodiacal), va prezenta pe vagabond, pe betiv si pe omul in vesnica jena financiara.

Energetic

Spre deosebire de energia solara, energia lunara este rece si umeda, mai mult rece decat umeda. Este o energie fluidifianta, diluanta, pasiva. Miscarile energetice sunt centripete. Aceasta activitate permite acumularea si condensarea materialelor necesare vietii, si care vor fi modelate si aranjate de catre energia creatoare a astrului zilei. Exista deci opozitie si complementaritate intre Soare si Luna, un cuplu foarte apropiat de Yin/Yang din traditia chineza.

Patologic

Un exces de energie lunara poate provoca probleme de obezitate importante, putand merge pana la a jena miscarile respiratorii sau a provoca tulburari de constienta. Poate de asemenea, sa se exprime prin edeme, chisturi, incetinire a tranzitului intestinal sau digestiv, tulburari de atentie, de vigilenta (absente, somnolenta, hipersomnie), bulimie etc. O insuficienta de energie lunara se poate exprima printr-o scadere in greutate, o slabire excesiva, o crestere insuficienta, carente, insomnii etc. In plus, numeroase probleme de sterilitate si de patologie obstetricala au o semnatura lunara. Caracterul epidemic a numeroase maladii infectioase poate fi de asemenea, legat de energia lunara.

puternică și bine aspectată
o raceala si umezeala placuta
puternică și prost aspectată
o raceala si o umezeala excesiva
slabă și prost aspectată
caldura, uscaciune

Fiziologic

Luna actioneaza asupra lichidelor, asupra mucoaselor corpului si asupra functiilor de procreare si fertilitate. Procesele ritmice de scurta durata, ca menstruatia, sunt sub influenta Lunii. Luna este legata de toate functiile inconstiente ale organismului, cum ar fi sistemul nervos vegetativ sau centrii de comanda automata din bulbul rahidian. Are de asemenea, o legatura directa cu apa din mediul intern, indeosebi cu sistemul limfatic, componenta pasiva a circulatiei. Toate energiile anabolizante, toate procesele ce vizeaza acumularea de materii sau integrarea lor in organism au de asemenea, o componenta lunara: digestia, punerea in rezerva a materiei si energiei, de exemplu sub forma de grasime, cresterea, pot fi legate de acest astru. Fecunditatea, in polaritatea ei pasiva si receptoare, ii este asociata, la fel ca maternitatea si functiile de lactatie. In sfarsit, somnul si visele sunt si ele de domeniul lunar.

puternică și bine aspectată
secretie normala si echilibru
puternică și prost aspectată
hipersecretie, acumulare de lichide si hipertrofie
slabă și prost aspectată
lipsa de secretie si o staza a lichidelor

Organic

Luna dirijeaza stomacul, sistemul nervos vegetativ si bulbul rahidian, limfa, uterul si glandele mamare, grasimea, sistemul veno-limfatic, lichidul sinovial si cel cefalo-rahidian, (acesta din urma trebuie sa fie legat si de Neptun), afectand aceste organe din punct de vedere patologic.

Luna în semne și case

Luna in semnele zodiacului indica tipul de raspuns emotional al persoanei la situatiile vietii. Pozitia Lunii mai arata tipul de atitudine ce a fost transmis prin educatie in copilarie, in ce mod experientele din primii ani de viata au marcat aparenta emotionala. Plasarea Lunii in semne este importanta pentru a stabili cum isi organizeaza subiectul viata acasa si tipul de relatie pe care il are cu mama sa si cu femeile in general. Ea poate de asemenea sa indice cum raspunde subiectul fata de public in general, sugerand atitudinile din afacerile de zi cu zi si din scenele casnice. De asemenea pozitia Lunii este un indicator al obiceiurilor culinare.

Luna in case indica in ce domeniu viata cotidiana solicita nativul. Pozitia in case a Lunii este legata de influentarea vietii de catre obiceiurile inconstiente, de catre reactii emotionale la stimuli exteriori adanc incrustate in structura psihica. Mai indica tipul de activitate care are loc pe scena casnica, sau tipul sotiei (in horoscoapele masculine) si al mamei.


Bibliografie:
Armand Constantinescu - Tratat de astrologie
Dan Ciupercă - Astrologia în noua eră






Promo Ruxi



Rubik's Cube

Căutare VIP

Jurnal

Aniversări aprilie

Nu ești autentificat

Articole

Quiz

Poți spune ce carte este, doar după copertă?