Pluton


Pluton este la o distanta de 39,24 ua de Soare si are un diametru cat numai 0,18 diametre terestre. A fost descoperit in 1930 de catre Clyde Tombaugh. Orbita lui Pluton este foarte inclinata, 17° fata de planul orbital al celorlalte planete. Se pare ca are o atmosfera alcatuita din metan si azot, care dispare atunci cand departarea de Soare este maxima. Durata zilei plutoniene este de 6,4 zile terestre. Temperatura medie este de -170° C. Pluton are un satelit, Charon, descoperit in 1978 de catre J. Christy, care este de doua ori mai mic decat planeta in jurul caruia se invarteste.



Culoare rosu spre roz
Metal plutoniu, radiu
Piatră prețioasă granat
Domiciliu
Exaltare
Trigonocrație
Cădere
Exil

Cuvinte cheie

Energiile subtile, spiritul extremist si radical, transformarile, dorinta de putere si relatiile intime, ocultismul, spiritualitatea, alchimia, moartea si renasterea.

Calități
Capacitatea de autoregenerare psihica si fizica, inspiratia creatoare, inteligenta practica, forta de previziune, aptitudinile de lider, caracterul ferm, puternic, puterile subtile si magnetismul
Defecte
Intransigenta, intoleranta, extremismul, cruzimea, tendinta spre inselatorie si minciuna, simularea

Generalități

In tema natala, Pluton reprezinta valorile de transformare si regenerare ale individului. El subliniaza ceea ce trebuie distrus pentru a fi reconstruit. Reprezinta uneori misterele de neinteles si face ca omul sa se regaseasca singur fata in fata cu problemele sale existentiale. Pozitia in semne are o mare importanta istorico-sociala, deoarece ea aduce refaceri fundamentale si transformari profunde in sferele vietii umane. Aceste transformari pot fi regeneratoare sau degenerative, dar de obicei ambele efecte sunt resimtite pana la extreme de bine si de rau, deorece Pluton indica intotdeuna o schimbare permanenta. Valoarea spirituala a acestor transformari este deosebita deoarece scopul lor este intotdeauna acela de a distruge ceva rau pentru a crea ceva bun si eficient. In fiinta umana, Pluton este intim legat de puterea de constientizare, facand sa apara starea de comuniune cu constiinta cosmica. Psihologic vorbind, Pluton ii face pe oameni sa traiasca la modul real cele mai profunde aspecte ale sufletului lor prin raportarea continua la valorile arhetipale. Nimeni nu se poate ascunde atat timp cat propriile sentimente subconstiente prind viata si devin reale si provocatoare. Acceptarea schimbarilor de orice fel, purificarea si autocontrolul sunt cerinte importante in astfel de situatii. Marea dificultate in folosirea energiilor plutoniene este aceea ca fiecare om trebuie sa-si depaseasca limitele de unul singur. Nativul trebuie sa fie mai interesat de transformarile interioare decat de incercarile de a schimba lumea exterioara (adica trebuie sa observam prima data barna din ochii nostri si apoi paiul din ochii celorlalti). Aceasta si pentru ca nativul resimte problemele sociale ca si cum ar fi ale sale si vrea sa le rezolve, sa schimbe lumea. In manifestarea sa spirituala Pluton reprezinta Vointa Divina care aduce pe Pamant manifestarea cea mai pura a energiei cosmice.

Tipologic

Exista putine caracteristici fizice. Printre acestea, un magnetism deosebit, invaluitor, si o privire de nepatruns, greu de sustinut intr-atat este de tulburatoare.

Psihologic

Pluton indica pasiunea si legatura cu energiile abisale ale fiintei. El simbolizeaza adancimile de nepatruns ale psihicului, de unde poate emana binele (creativitatea, fecunditatea, autoritatea si puterea asupra ta insuti si asupra altora, capacitatile de transformare si de metamorfoza) dar si raul (angoasa, sadismul, violenta, autodistrugerea). Functionarea unui astfel de individ este de tip pulsional. Rabufnirile emotionale (pulsiunile) care emana din adancul fiintei au adesea un caracter irezistibil. Subiectul functioneaza cu "maruntaiele". El este manat de o forta a carei putere si metamorfoze sunt de nebanuit.

puternic și bine aspectat
mare putere de regenerare psihica, pasiuni inaltatoare
puternic și prost aspectat
despotism, cruzime, sadism
slab și prost aspectat
lipsa de viata, frici exagerate

Sociologic

Pluton da oamenii cu o mare capacitate de transformare, conducatorii de oameni, afacerile mari.

Energetic

Principiul plutonian este legat de procesul de moarte si reconstructie, doua fatete ale procesului de regenerare. Energia plutoniana permite transformarile, transmutarile. Distrugerea este punctul de pornire al unui nou elan creator. Dar aceasta metamorfoza nu se face la lumina zilei, ea comporta o nota de mister, isi prinde radacinile in adancul fiintei sau materiei care se transforma. Este focul clocotitor din centrul Pamantului, puterea lui ascunsa. La fel ca Neptun, Pluton este o planeta a carei energie cea mai subtila este arareori stapanita de muritorii de rand (daca este, inseamna ca individul nu este intr-adevar o fiinta obisnuita). Aceasta energie trebuie deci considerata de obicei prin aspectele ei grosiere, si adesea patologice.

Patologic

Patologia legata de aceasta planeta cuprinde proliferarile canceroase si leucemiile, unele maladii transmise sexual (sifilis, herpes), toate fenomenele de necroza tisulara (infarctul), otravirile sau intoxicatiile si bolile datorate radiatiilor.

Fiziologic

Pluton guverneaza fenomenele de putrefactie, de exemplu la nivelul continutului colic, procesele de mutatie, ceea ce contribuie la evolutia caracterelor unei specii, dar si transformarile ce duc la moartea individului, fenomenele de regenerare care duc la o reconstructie completa a tesuturilor lezate, gratie informatiilor continute in nucleul celular, sau gratie unei interventii exterioare, fenomenele de vindecare inexplicabile. Energia plutoniana se mai exprima si in sexualitate, proces de creatie si de perpetuarea speciei si care a fost mult timp invaluit in mister.

Organic

Pluton controleaza ovarele si testiculele, glande in acelasi timp endocrine (hormonii sexuali), si exocrine (gametii), prostata, trompele lui Fallope si colonul.

Pluton în semne și case

Pluton este planeta cea mai lenta, ea parcurgand Zodiacul in aproximativ 248 ani. Intrucat are o orbita excentrica, numarul de ani petrecut in fiecare semn variaza de la 12 la 32. Ca si pentru Uranus si Neptun, semnificatia pozitiei in semne a lui Pluton este mai mult istorica si generationala decat personala. Din punct de vedere istoric, semnul lui Pluton reveleaza natura schimbarilor drastice si regeneratoare din viata omenirii. Pentru ca efectul regenerator sa se faca simtit, transformarea este adesea amorsata de distrugere. Asadar fiecare semn al lui Pluton are semnificatia atat a degradarii situatiei in domeniul respectiv, cat si a regenerarii ei, altfel spus, pozitia planetei implica atat "binele" cat si "raul". Schimbarile plutoniene sunt mereu durabile.

Pluton este indicatorul fortei interioare si al facultatilor subtile ale omului. Plasarea sa in case arata domeniul in care intervin transformari drastice in viata individului, domeniul in care acesta isi exercita vointa si puterea. Cum Pluton are de-a face cu destinul maselor mari de oameni, pozitia sa in case arata in ce mod schimbarile la acest nivel afecteaza individul, adica modul in care karma comuna este legata de karma individuala.


Bibliografie:
Armand Constantinescu - Tratat de astrologie
Dan Ciupercă - Astrologia în noua eră



Promo Ruxi



Rubik's Cube

Căutare VIP

Jurnal

Aniversări aprilie

Nu ești autentificat

Articole

Quiz

Ești vânător sau vânat?