Capricorn

Generalități

Capricornul este in corespondenta cu casa X a Cerului. Ideea precumpanitoare a semnului va fi "a organiza", "a folosi". Ca semn de pamant si cardinal, el este activ, meserias, bucuros de castig, foarte staruitor si ambitios, destoinic sa atinga in cel mai inalt grad perfectiunea materiala. Ca si mantia de zapada care acopera in decembrie pamantul, Capricornul isi invaluie obiectul cu dorintele sale si se adapteaza la orice imprejurari ca sa-si atinga scopul. Strange, curata si organizeaza terenul. Aceasta cu diplomatie, fiindca este un semn feminin. Ambitios si independent, spre deosebire de celelalte semne zodiacale pamantene Taurul si Fecioara, Capricornul tinde mereu in sus. El are o ambitie si independenta nemasurate. Nu se simte bine intr-o pozitie de subaltern, dar isi ascunde cu grija ambitiile de teama sa nu se compromita. Prin reflexie, devine melancolic si foarte grijuliu de viitorul sau. Indura totul si arareori devine agresiv. In clipele lui bune si, prin contrast, cand este usurat de sarcina responsabilitatilor asumate, cade pe ganduri, timid si rezervat. El este ambitios, independent, si nepermitand nimanui sa i-o ia inainte, va fi cuprins de gelozie si de neincredere. Nu uita ofensa, dar nu se razbuna. Are o putere de neinchipuit pentru cercetarea amanuntului, pe care il diseca pana la cauza cauzelor. Este profund meditativ si creatia sa reflecta manifestarea in toata splendoarea ei. Capricornul este singuratic, se ataseaza cu greu, insa atunci cind se alatura de cineva, o va face definitiv si fara rezerva. Este prieten bun dar si dusman neimpacat. Sub aparenta rezervata si glaciala, se ascunde, ca in sanul pamantului acoperit de zapada in toiul iernii, o mare sensibilitate. Manifesta o retinere aristocratica in gesturile pe care le face. Aceasta sensibilitate se introverteste si da nastere la o traire dureroasa, care face tipul zodiacal sa se izoleze si mai mult de elementul exterior care l-a contrariat. O lume proprie de ganduri il va purta intodeauna catre partea filosofica a existentei, al carui rost il va intui si-l va putea demonstra. Deseori, tipul capricornian exagereaza raul si are o aprehensiune a unei mizerii care este numai mentala si care nu se traduce decat rareori in fapt. De cele mai multe ori, nativii acestui semn se straduiesc sa-si realizeze scopurile cu un zel atat de mare, incat le ramane foarte putin loc pentru o traire in sfera vietii lor particulare, de aici neintelegeri familiale, izolari de camin si divorturi frecvente. La o aspectare armonica, cel insemnat de Capricorn va constitui tipul reusit al ascetului, al savantului si in general al cercetatorului tainelor firii. Tipul dezarmonic va descrie pe omul egoist, practic, evoluand pe un plan minor, material, si putand fi afectat de grave anomalii psihice: sadism, ambitie scelerata sau materialism.

Cuvinte cheie

Rabdare, detasare, intelepciune, elevare, concentrare, rezistenta, obiectivitate, perseverenta, prudenta, organizare, singuratate, administratie, ambitie, opinie, meditatie, experienta, avaritie, frugalitate, realizare, reflexie, munte, oprire, intarziere, seriozitate, arivism, raceala, suspiciune, banuiala.


Longitudine 270°-300°
Perioadă 22 decembrie - 20 ianuarie
Semn feminin, de pamant, cardinal, steril si violent
Verb a folosi
Domiciliu
Exaltare
Trigonocrație
Cădere
Exil

Tipologic

Subiectul marcat de acest semn este apropiat de saturnian, adica osos, "sec" si dand o impresie de rigiditate. Statura este mijlocie, adesea marunta, nativul este slab, nervos, cu o fata prelunga, culoarea bruna sau inchisa pe un gat lung si subtire, parul negru sau galbui, ochii mici si patrunzatori, un nas ascutit si o frunte tuguiata.

Psihologic

Din punct de vedere psihologic, aceasta rigiditate se poate aplica si mentalului, subiectul cantonandu-se cu usurinta in dogme sau in fanatism, si este foarte greu de influentat. Emotia este adesea refulata pentru a lasa loc cu prioritate rationamentului. Ca si cristalul, personalitatea este formata din fermitate si aplomb. Capricornul este tenace, si cardinalitatea sa se exprima mai mult in lumea ideilor sau a muncii decat in domenii emotionale cum ar fi arta sau sexualitatea. In caz de disonanta, acest dinamism se poate exprima printr-un exces de ascetism, de inchidere in sine, sau printr-o ambitie inversunata, o aviditate de nestapanit sau un fanatism exacerbat.

Profesional

Mari aptitudini pentru cercetari de lunga durata, care pot desavarsi implinirea unei mari opere.

Sentimental

Din punct de vedere sentimental, trairea sufleteasca si erotica vor fi divergente: ori calme, ori profund zbuciumate. Tipul zodiacal are tendinta de a fi frigid, lipsit de apetit sexual ori inzestrat cu grave anomalii, intre care sadismul si gelozia vor fi frecvente.

Organic

Capricornul guverneaza genunchii, pielea si sistemul osos, si are o actiune reflexa asupra stomacului pe care il guverneaza zodia opusa a Racului.

Patologic

Se inregistreaza predispozitii pentru eczeme, periostita cronica, psoriazis, artrita, urticarie, scleroza, degeraturi, guta, reumatism articular, coxalgie, afectiuni ale genunchiului, fractura oaselor, arterioscleroza, piatra la vezica urinara sau la rinichi, scranteli, carie dentara si pioree alveolara. Acest semn favorizeaza starile de auto-intoxicatie cronica, tulburari digestive.

Destin

Este supus ascensiunilor sociale si caderilor ritmice. Intrigi si dusmanii la tot pasul. Reveniri in situatii si o faza mai buna dupa 45 de ani, cand se vor inregistra bucurii si satisfactii, care in general tind sa fie traite fara entuziasm, fiind venite prea tarziu.

Copiii

Educatorii copiilor din Capricorn vor trebui sa le insufle un spirit de altruism si o daruire generoasa pentru aproape. Vor trebui sa-i deprinda pe copiii respectivi la o traire amicala cu tovarasii lor de joaca si cu filantropie sufleteasca ce va fi purtatoare de nobile sentimente pentru viitor. Egoismul va trebui sa fie infrant.


Bibliografie:
Armand Constantinescu - Tratat de astrologie
Dan Ciupercă - Astrologia în noua eră
Theo Montera - Tratat practic de astrologie medicală




Promo Ruxi



Rubik's Cube

Căutare VIP

Jurnal

Aniversări aprilie

Nu ești autentificat

Articole

Quiz

Fostul prieten încă te iubește?